Financiën en Verzekeringen

De persoonlijke lening; hier moet je op letten

Denk je aan een persoonlijke lening aanvragen? Dan is het goed om vooraf goed te weten waar je aan begint. Een persoonlijke lening heeft vele voordelen:

  • Eén van de voordelen van een persoonlijke lening is dat het een duidelijk concept is. Je weet vooraf precies wat je maandelijks betaald, wat tevens altijd hetzelfde bedrag is.
  • Je kunt zelf je looptijd uitkiezen om het bedrag af te lossen. 
  • Je hebt de mogelijkheid om tussentijds af te lossen. Let hierbij wel op dat sommige kredietverstrekkers een boete kunnen opleggen voor tussentijds aflossen indien dit in de voorwaarde staat. 
  • Afgeloste bedragen blijven afgelost. Het is dus niet mogelijk een nieuw bedrag vanuit de lening op te nemen, zoals bij een lening met een doorlopend krediet

Toch zijn er wel een aantal aandachtspunten waar je extra op moet letten:

De rente

Per kredietverstrekker kan de rente enorm verschillen. Niet alleen hangt de rente af van het percentage die de kredietverstrekker zelf oplegt; de hoogte en de looptijd van een lening spelen hierbij ook een rol. Zo moet je bij een kortere lening vaak een hoger rentetarief betalen dan bij een lening met een langere looptijd. 

Aflossing van de persoonlijke lening

Wist je dat het rentedeel in je aflossingsperiode steeds kleiner kan worden? Dit komt doordat je rente betaald over het nog niet afgeloste deel van je lening. Hoe meer je aflost, hoe kleiner het rentebedrag uiteindelijk zal worden. 

Looptijd

Het klinkt natuurlijk als een enorm goed idee om te kiezen voor een lange looptijd, aangezien je maandlasten minder hoog zullen zijn. Maar heb je deze lening afgesloten voor een product dat je maar een paar jaar zult gebruiken? Dan is het natuurlijk zonde als je hier nog jarenlang aan vast zit! Denk hierbij, bijvoorbeeld, aan een auto, camera of laptop. Stem, in dit geval, altijd de looptijd af op de tijd dat het product mee gaat. 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *