hypotheek berekenen
Financieel

Een koopwoning zoeken? Bereken eerst je hypotheek

Sta je op het punt een nieuwe koopwoning te zoeken? Dan staat je een spannende en opwindende tijd te wachten! Want dat mag je toch gerust zeggen over het nieuwe huis, dat straks hopelijk ook je nieuwe ‘thuis’ zal worden. Een huis heeft veel emotionele waarde, maar de rationele kant van het verhaal moet ook niet vergeten worden. Daar valt het regelen van je hypotheek onder. Voordat je begint zoeken (en voordat je al enthousiast wordt over interessante huizen die wellicht te duur zijn) is het daarom slim om eerst je hypotheek te berekenen. Hiermee wordt met name bedoeld wat je maximale hypotheek zou mogen zijn en welke maandlasten je zou hebben bij verschillende soorten hypotheken.

Maximale lening

Maximale hypotheek

Je maximale hypotheek is hetzelfde als het maximale bedrag dat je van een bank kunt lenen voor een huis. Simpel gezegd dus de maximumprijs waarvoor je een huis kunt kopen. Deze maximale hypotheek wordt berekend op basis van je inkomsten (zoals salaris) en je eventuele schulden of andere betalingsverplichtingen. Via slimme en gebruiksvriendelijke rekenprogramma’s op internet kun je er in een paar minuten al achter komen wat jouw maximale hypotheek zou zijn. Tip: probeer altijd een stukje onder dit maximum te blijven wanneer je een huis koopt. Zo kun je plotselinge financiële tegenvallers later beter opvangen en blijft er meer geld over om leuke dingen mee te doen.

Vaste lasten

Vaste hypotheeklasten per maand

Als je een nieuw huis gaat kopen, dan ben je natuurlijk ontzettend benieuwd wat je hypotheek uiteindelijk zal betekenen voor de hoogte van je maandlasten. Ook hiervan kun je op voorhand al een goede indicatie krijgen. Online zijn handige rekentools beschikbaar waarmee je je toekomstige lasten kunt berekenen. Zo kun je ook meteen meer inzicht krijgen in de verschillende hypotheekvormen en welke gevolgen die voor jou hebben.