Goud
Tips

Goud kopen is veilig investeren

We leven in een snel veranderende wereld, dat is iets waar we het allemaal over eens zijn. In de afgelopen decennia is er, mede vanwege de komst van het internet met al haar toepassingen en risico’s, een verandering geweest in onze manier van denken, leven en werken. Veel mensen kunnen hierdoor onrust ervaren, en er is tegenwoordig veel twijfel over waar je goed aan doet. Ook op het gebied van financiën en economie is er namelijk een heleboel veranderd. Denk hierbij aan de economische crisis van 2008 en de bankencrisis van Cyprus. Draagvlak voor het ‘uitlenen’ van spaargeld aan banken lijkt af te nemen, omdat dat een groot risico is gebleken. Er zijn zoveel mensen gedupeerd geraakt en al hun geld verloren, terwijl hetgeen er tegenover dat risico staat – de rente – tegenwoordig ook al niet meer is om een brief over te schrijven.

Het lijkt er dus op dat we op een andere, meer betrouwbare manier moeten investeren. En nu heb ik het niet over een nieuw soort investeren, zoals je de laatste jaren wel vaker hoort, en waar vaak de Bitcoin en andere cryptovaluta mee bedoeld wordt. Nee, dan heb ik het over de oudste manier van investeren ter wereld: investeren in goud. Goud kopen is al duizenden jaren een stabiele, betrouwbare manier om je geld te beleggen, en wordt al sinds mensenheugenis in veel culturen gebruikt als appeltje voor de dorst of als pensioen. 

goud-kopen

Vaste goudwaarde

Maar waarom is dat eigenlijk? Waarom wordt er al duizenden jaren in goud geïnvesteerd? Dat komt niet alleen maar door de mooie glans of door de prachtige gouden sieraden die we allemaal wel eens hebben gezien. De enige reden dat goud kopen als investering sinds de ontdekking van goud in elke beschaving voorkomt, is de vaste goudwaarde. Goud heeft vanaf het eerste moment een relatief vaste, hoge waarde gehad. En ook heeft goud in de meeste beschavingen altijd los gestaan van het monetaire systeem, wat wil zeggen dat de waarde van het geld waarmee betaald werd, los stond van de waarde van goud. Zo ook in onze huidige maatschappij. In feite wil dat zeggen dat zelfs wanneer er bijvoorbeeld een enorme monetaire crisis komt, en al het geld zijn waarde verliest, de waarde van goud vrijwel altijd overeind blijft. Sterker nog – de goudkoers heeft altijd een opwaartse trend gehad. Dat wil zeggen dat er zowel nu als in het verleden investeerders waren die er achter kwamen dat relatief goedkoop goud kopen en dat dan bewaren voor later, een wijze investering is.

Beleggen of pensioen


Dit soort investeerders in goud kiezen ervoor om verschillende redenen. De ene investeerder wil graag geld verdienen in goudhandel, koopt dus goud in, wacht een bepaalde periode, en verkoopt het met winst. En dat is bijna altijd succesvol, gezien de waarde van goud altijd neigt te stijgen. De andere soort investeerders koopt bewust goud als appeltje voor de dorst, als veiligstelling van zijn of haar hardverdiende geld. En als diegene ooit op het punt komt met pensioen te gaan, en wat extra geld nodig heeft, verkoopt hij of zij het goud weer. Sommige mensen op leeftijd kiezen ervoor hun goud aan hun kinderen of kleinkinderen te schenken, wat vaak een mooie erfenis zorgt. Die reden werd vooral in oude culturen veel aangevoerd om goud te kopen en te bewaren. Het was voor ouderen altijd heel belangrijk om hun kinderen en kleinkinderen zo welvarend mogelijk achter te laten op aarde – wat uiteraard vandaag de dag ook nog belangrijk is. Door goud te kopen en na te laten, konden de oude mensen hun kroost met een gerust hart achter laten.

Goud

Goud kopen in Amsterdam


Ook Nederland heeft een lange geschiedenis met goud. Al duizenden jaren wordt er in en vanuit Nederland veel gehandeld in edelmetalen, maar in de hoofdstad werd goud pas echt groot in de Gouden Eeuw. Veel handelaren gingen de wereld over met verschillende goederen, en kwamen terug met edelmetalen. De hoofdstad werd voor veel producten, waaronder goud, een soort overslag. Een tussenstation. Goud kopen in Amsterdam werd een groot succes, en er zijn veel sporen van dit gouden verleden terug te vinden langs de grachtengordel. Er is veel rijkdom door ontstaan.

Samen met de vrijheden die de mensheid in Nederland en vooral in Amsterdam al honderden jaren ervaart, kwamen ook de verschillende nationaliteiten naar de stad. En dat maakte van Amsterdam een stad vol expertise en vakkundige kennis, van over de hele wereld. En dat is tot de dag van vandaag te merken. Een goed voorbeeld van zo’n vakkundig familiebedrijf dat goud kopen Amsterdam groot heeft gemaakt in de laatste veertig jaar, is Baldev. Deze familie koopt goud in, verkoopt goud en zilver, en heeft een juwelierszaak in de Eerste Van Swindenstraat. Zij en velen met hen maken al honderden jaren, tot de dag van vandaag, dat Amsterdam een belangrijke stad is geworden voor de internationale goudhandel.