Financieel

Hoe kan ik mijn vriend uit ons gemeenschappelijk eigendom kopen?

Ik kan me niet veroorloven om de hele hypotheek te nemen, maar een andere vriend is bereid om te helpen… Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Wat is het verhaal?

Een jong koppel dat verhuist naar een nieuw huis. Q zou advies willen hebben met betrekking tot het uitkopen van iemand. In 2015 kochten mijn vriend en ik een woning voor £210,000 met een contante aanbetaling van 10%, waarvan we elk de helft hebben betaald. Ze wil nu uit het pand, maar ik denk niet dat ik het me kan veroorloven om haar in mijn eentje uit te kopen. Een andere vriendin is echter bereid om te helpen door samen met mij deel uit te maken van de gezamenlijke hypotheek. Wat is de beste manier om uit te vinden wie wat krijgt? Ook, zou het in de toekomst het beste zijn om aparte huurders te zijn in plaats van een gezamenlijke hypotheek?

Wat is de oplossing? 

Om je vriendin te kunnen uitkopen, moet je in staat zijn om de hele hypotheek zelf op te nemen en genoeg geld te vinden om haar te betalen voor haar aandeel in het eigen vermogen in het onroerend goed. Omdat er in gelijke mate is bijgedragen aan de contante storting en ervan uitgaand dat u ook de hypotheekbetalingen in het midden splitst, is het vrij eenvoudig om uit te werken wat u nodig heeft om de vriendin te betalen.

Je neemt de huidige waarde van het onroerend goed, trekt het uitstaande bedrag van de hypotheek af en deelt het resterende bedrag door twee. Dus, bijvoorbeeld, als het eigendom nu £250,000 waard is en er is, zeg maar, £180,000 over om te betalen op de hypotheek, dan zou u £35,000 in contanten moeten vinden voor de vriend die eruit wil.

Als, zoals u vermoedt, u zich niet kunt veroorloven om de volledige hypotheek op uw eigen te nemen, zou het hebben van uw andere vriend die de gezamenlijke hypotheekhouder wordt een aantrekkelijke oplossing lijken. Maar u kunt dat alleen doen met toestemming van uw geldschieter. Als u niet over het geld beschikt om het aandeel van uw huidige mede-eigenaar in het eigen vermogen te betalen, heeft u ook de toestemming van uw geldschieter nodig om de hypotheek te verhogen om het benodigde geld op te halen.

Het hebben van een gezamenlijke hypotheek maakt geen verschil voor de manier waarop u de woning bezit. Een gezamenlijke hypotheek maakt u beiden aansprakelijk voor de hypotheekschuld, maar het maakt u niet automatisch medehuurders in plaats van gemeenschappelijke huurders. Als u besluit om samen met uw andere vriend(in) in het bezit te komen van de woning, dan is het logisch dat u een gezamenlijk aandeel in de woning heeft, want dat betekent dat u elk een eigen aandeel in de woning heeft.

Bron: Hypotheek24