autoverzekering
Financieel

Is een autoverzekering verplicht?

In Nederland kennen we heel wat regels. Deze regels worden gelukkig ook gehandhaafd, want anders zijn de regels niet van waarde. Wat betreft de regels omtrent de autoverzekeringen is er in ieder geval 1 regel heel duidelijk: Een autoverzekering is verplicht.

In Nederland, als je een auto bezit, ben je verplicht om een autoverzekering te hebben. Het gaan dan om de meest basis variant, namelijk de WA-verzekering. Deze verzekering is een verzekering dat schade aan andere verzekerd. Als je jezelf ook wilt verzekeren zul je een betere verzekering moeten afsluiten, namelijk de all-risk-verzekering. Bij auto’s zien we vaker dat deze all-risk verzekerd zijn dan niet, omdat een auto reparatie al snel veel geld kan kosten. Dit geldt dan vooral voor de verzekeringen in Nederland. We zien in het buitenland dat mensen dat duikje of de schade van een botsing gewoon laten voor wat het is, omdat ze slechts een standaard verzekering hebben. Je zou kunnen zeggen dat ze minder waarde hechten aan hun eigen auto, maar wel financiële onzekerheid uit de weg gaan door een verzekering te hebben voor schade bij andere. 

Je kunt een boete krijgen wanneer je je regels overtreed. Zo ook voor het niet hebben van een autoverzekering. Je kan zo’n boete maximaal drie keer in het jaar krijgen en kan oplopen tot een bedrag van €550 euro. Erg belangrijk dus om gewoon een autoverzekering af te sluiten en minimaal een WA-autoverzekering. Hier is ook de politie bevoegd voor.

In sommige gevallen geeft de RDW aan dat je onverzekerd rijdt, terwijl dit niet het geval is. Neem dan contact op met je autoverzekering.