Tips

Opladen met een snellader of toch maar niet?

Op het ogenblik dat er een nieuwe technologie op de markt wordt gelanceerd spreekt het voor zich dat er in eerste instantie altijd bepaalde struikelblokken zijn waar overheen moet worden gekomen. Voor elektrische auto’s had dat struikelblok vooral betrekking tot het opladen van de accu. De standaard mogelijkheden om een elektrische auto op te kunnen laden bleken dan ook in de praktijk veelal niet afdoende te zijn om in elke situatie een optimale oplossing te kunnen realiseren. Het spreekt voor zich dat er op dit vlak dan ook naar een oplossing moest worden gezocht en die werd uiteindelijk gevonden onder de vorm van de snellader. Wilt u graag meer te weten komen over de snellader en of het nu wel of niet interessant is om daar gebruik van te maken? Verdiep u dan absoluut even in de onderstaande informatie! 

Hoelang duurt laden met een snellader? 

Op het ogenblik dat u maar even de tijd heeft tussen twee vergaderingen in spreekt het voor zich dat u wellicht geen genoegen zult willen nemen met de standaard oplaadmogelijkheden die voorhanden zijn voor elektrische voertuigen. Voor laadpalen welke wisselstroom leveren aan een auto geldt bijvoorbeeld dat het gemiddeld maar liefst 2 uur duurt voordat de auto is opgeladen. Wordt er gebruik gemaakt van een omvormer bij u thuis? In dat geval kan de totale laadtijd oplopen tot zomaar even 8 uur. Nogmaals, voor zakelijke gebruikers van een elektrisch voertuig spreekt het voor zich dat dit helemaal niet interessant is, integendeel. Gebruikmaken van een snellader zorgt ervoor dat een elektrische auto binnen slechts een half uur tijd reeds over voldoende energie kan beschikken en dat is toch best een stevig verschil. 

Waarom gebruikt niet iedereen een snellader? 

Bovenstaande informatie zorgt ervoor dat veel mensen zich wel eens de vraag stellen hoe het dan precies komt dat niet iedereen er standaard voor kiest om gebruik te maken van een snellader. Het antwoord op deze vraag hoeven we niet eens zo ver te gaan zoeken. Het is namelijk zo dat er nogal wat discussies bestaan over het gebruik van een snellader. Zo wordt er bijvoorbeeld vaak gesteld dat het mogelijk is dat de accu van een elektrische auto door het gebruik van een snellader beschadigd kan worden. Uiteindelijk zou ze over de middellange tot lange termijn dan ook capaciteitsverlies gaan lijden en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Bovenstaande zorgt ervoor dat het in de praktijk wordt aangeraden om het gebruik van een snellader af te wisselen met het gebruik van een standaard lader bij u thuis of op kantoor. Echter moet het gezegd dat het helemaal niet is bewezen dat een snellader altijd de capaciteit van een auto-accu doet afnemen. Zo zijn er bijvoorbeeld taxibedrijven welke hebben aangegeven hun elektrische auto’s altijd op te laden met behulp van een snellader terwijl ze daar over de middellange tot lange termijn nauwelijks ook maar iets van ondervinden. Hoe dan ook, wie zeker wil spelen wisselt aldus toch maar beter het gebruik van een snellader af met het gebruik van een standaard oplaad functionaliteit. 
Kijk op Eneco eMobility voor meer informatie over snelladers.