geldzaken

Payrolling

Een payrollbedrijf inschakelen: Voor talrijke ondernemers een ware uitkomst

Als je het als ondernemer standaard druk hebt, dan is dat op zich een goed teken. Dit duidt er namelijk op dat de zaken goed lopen en de productiviteit zich op een hoog niveau bevindt. Voor met name de eindverantwoordelijken van kleine en middelgrote bedrijven kan de werkdruk echter soms nog wel eens te groot worden. Komt je dat bekend voor, dan doe je er goed aan om manieren te zoeken om tijd te besparen. Veel ondernemers in deze situatie kiezen ervoor een payrolling te gaan doen. Payrolling houdt in dat je de personeelsadministratie deels of geheel uitbesteedt aan een extern bedrijf, dikwijls een payrollbedrijf. Hieronder lees je om welke taken het dan gaat, wat de voordelen van uitbesteding zijn en hoe je toch de binding met je personeel op een goed niveau houdt.

Welke taken kun je zoal uitbesteden aan een payrollbureau?

Wanneer je daadwerkelijk een samenwerking aangaat met een payrollbedrijf, dan kun je aan hen (een deel van) de volgende taken uitbesteden: 

 • De totstandkoming van arbeidscontracten en het bijhouden en onderhouden daarvan.
 • Het opstellen en versturen van loonstroken en jaaropgaven.
 • Het uitbetalen van de salarissen.
 • Het regelen van verzekeringen, waaronder bijvoorbeeld de arbeidsongeschiktheidsverzekering.
 • Het begeleiden van medewerkers die zich (langdurig) ziek hebben gemeld.
 • Het begeleiden van eventuele ontslagprocedures.
 • Het bijhouden van wijzigingen in de wetgeving omtrent personeelszaken.

De voordelen van payrollen op een rijtje

Bij een samenwerking met een externe payrollorganisatie kun je op de volgende manieren baat hebben:

 • Je realiseert een enorme tijdsbesparing. Hierdoor kun je je beter blijven focussen op dat waar je echt goed in bent: het ondernemersvak zelf.
 • Je hoeft zelf niet meer tot in detail op de hoogte te zijn van wetten, regels en procedures met betrekking tot contracten en salarissen en dergelijke.
 • Payrolling is een relatief kleine investering, als je ziet wat je ervoor terug kunt krijgen.
 • Payroll is geschikt voor zowel kleine als grote organisaties.
 • Voor je personeel is het prettig om te weten dat de personeelsadministratie in goede, professionele handen is. 
Payrolling

Zo behoud je de binding met je personeel

Sommige mensen zien het als potentieel nadeel van payrolling dat je de binding met je personeel hierdoor wat kunt verliezen. Deze vermeende grotere afstand tussen bedrijfsleiding en werknemers zou dan een minder prettige werksfeer tot gevolg hebben, denkt men. In principe hoeft dit natuurlijk helemaal niet zo te zijn. Je medewerkers verrichten hun werkzaamheden immers nog steeds elke dag op dezelfde manier en op dezelfde plek(ken). Dat ze officieel in dienst zijn bij een payroller doet daar niets aan af. 

Maak je je toch zorgen om een groeiende afstandelijkheid, dan zou je er goed aan doen af en toe eens bijeenkomsten te organiseren waar je aspecten over de payrolling uitlegt en alle vragen van je medewerkers beantwoordt – of laat beantwoorden. Uiteraard kun je na afloop van een dergelijke bijeenkomst uitstekend een bedrijfsborrel organiseren met wat hapjes en drankjes. Zo houd je de onderlinge banden en het enthousiasme op peil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *