Speelgoed met een doel!

Met de opkomst van de technologie is de wereld flink veranderd. Waar je ook kijkt zie je schermen. Dit heeft niet alleen invloed op volwassenen, maar ook op kinderen. In tegenstelling tot ‘vroeger’ is het nu mogelijk om bij verveling de iPad onder de neus van je kind te leggen. Ze worden stil en duiken in de bewegende beelden op het scherm. Makkelijk zou je het zeker kunnen noemen, maar voor kinderen minder leerzaam en nuttig dan het vervelen zelf. Vervelen heeft namelijk een hele belangrijke functie: het brein rust uit. Ondanks dat een kind verveling kan ervaren als iets dat niet leuk is, is het belangrijk omdat juist die ervaring zorgt voor motivatie en het actief bedenken van iets om te kunnen doen. Voor ouders kan dit moeilijk zijn omdat kinderen tijdens het vervelen heel humeurig kunnen worden en het veel energie kost om ze overeind te houden. Je hoeft niet enorm veel speelgoed in huis te hebben, maar bepaald speelgoed stimuleert kinderen juist om een eigen wereld te creëren en te gaan spelen.

Thema speelgoed

Speelgoed met een thema is er in allerlei soorten en maten. Het fijne daaraan is, is dat je het kunt afstemmen op de interesses van je kind. Is je dochter echt een verzorger? Dan is het leuk om speelgoed te hebben in het thema van een ziekenhuis of een winkel. Of zijn je kinderen echte buitenspelers en houden ze van de natuur en dieren? Dan is de Schleich boerderij een hele goede. Bij animal-toys.nl kun je de volledige boerderij samenstellen voor je kinderen. De fantasie van de kinderen komt hier volledig tot bloei. Dat is het allermooiste van het gebruik maken van themaspeelgoed. Kinderen laten alles tot leven komen in hun hoofd en kunnen zich uren vermaken!

Een goed doel

Het kost wat nadenktijd voor de ouders maar een andere goede manier is om kinderen een activiteit te geven die niet voor hunzelf is maar voor een ander. Op deze manier wordt het gebruik maken van de empathie gestimuleerd en leren kinderen te voelen hoe het is om iets te maken voor iets wat niets met henzelf te maken heeft. Laat ze zelf een goed doel kiezen en bedenken wat ze willen maken of geven aan dit goede doel. Het is mooi om te zien met wat voor ideeën ze komen, vaak heel uniek en origineel. Onder begeleiding kunnen ze dan iets maken wat ze mooi vinden, maar waar ze ook een steentje bijdragen aan de ander.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *