Geen categorie

Tips bij het aanschaffen van een motorverzekering

Het mooie weer is weer terug gekomen. De lente laat ons weer lekker genieten van het zonnetje. Dat betekent voor veel motorrijders ook dat het poetsen weer begint en dat de jongens weer uitgelaten worden. Een motorverzekering berekenen is iets wat je natuurlijk doet bij de aanschaf van een motor. Vandaag in mijn blogs een aantal tips en tricks die je waarschijnlijk wel kunt gebruiken. 

Motorverzekering is verplicht

Het zal je niet verbazen, maar het hebben van een motorverzekering is verplicht als je in het bezit bent van een motor. Om precies te zijn moet je minimaal een WA verzekering hebben voordat je het gas mag indrukken op die motor. Je kunt er daarnaast voor kiezen om je motor nog beter te verzekeren met aanvullende en uitgebreide dekkingen. Denk hierin bijvoorbeeld aan een allrisk dekking. Een basis WA-dekking is helemaal niet duur, soms maar een paar euro per maand.

WA

Zoals gezegd is de WA de verplichte vorm van verzekeren. Dit zorgt ervoor dat je verzekerd bent voor de schade die jij toedient aan anderen. Het is ook de meest goedkope vorm van de verzekering. Als je een goedkope motor hebt is een WA dekking prima, zodat je schade die je zelf maakt gewoon zelf kunt dekken. 

WA+

De WA+ is een makkelijkere benaming voor de beperkte casco motorverzekering. Je bent dan iets beter verzekerd dan bij een normale WA. In veel gevallen ben je bijvoorbeeld verzekerd tegen diefstal, vandalisme, natuurschade, brandschade en joyriding. Een iets duurdere motor heeft meer baat bij een WA+ dekking, omdat een gestolen voertuig een behoorlijke schadepost is voor jezelf. 

Allrisk

Een nieuwe motor kan het beste gekoppeld worden aan een allrisk motorverzekering. De volledige casco verzekering dekt namelijk vrijwel alle schade die zich kan voor doen. Het is de meest uitgebreide verzekering. De schade aan je motor wordt hierin altijd vergoed, ookal is het door eigen toedoen. Dat betekent niet dat je even je motor in elkaar mag trappen, want nalatigheid is iets wat verzekeraars afstraffen. Er zijn een hoop eenvoudige en uitgebreide allrisk verzekeringen die passen bij jouw nieuw gekochte motor.

Aanvullende dekkingen

Je kunt nog verder gaan met het kiezen van aanvullende dekkingen. Wat bijvoorbeeld niet wordt meegenomen in een WA verzekering is letsel die ontstaat bij bijvoorbeeld een ongeluk. Niet alle letsel- of gevolgschades worden in normale verzekeringen gedekt. Voor een winterstop is er ook een mogelijkheid tot een aanvullende dekking. Handig als je jouw motor eventjes niet gebruikt tijdens de koudere maanden!