Geen categorie

Tips voor zzp\’ers

Ben jij zzp’er? Gefeliciteerd! Dit is immers de mooiste baan ter wereld! Zo veel vrijheid, zoveel flexibiliteit, dat zie je niet gauw terug in een andere baan. Als zzp’er ben jij je eigen baas en bepaal jij de koers van jouw bedrijf. En dat is heerlijk, maar ook soms moeilijk. Want naast alle vrijheid komt ook alle verantwoordelijkheid op jouw schouders te leunen. Hoe maak je dan de juiste keuzes? En waar moet je allemaal op letten? In deze blog geven we je een paar tips. Hopelijk heb jij er iets aan!

Flexibiliteit

Als zzp’er werk je flexibel, en altijd weer aan een andere opdracht. Al deze opdrachten hebben weer zo hun eigen kenmerken: grote projecten, kleine projecten, projecten van een lange tijdsduur, korte projectjes, noem het maar op. Als zzp’er zie jij ze allemaal voorbij komen. En die flexibiliteit is lekker, maar kan ook voor (financiële) uitdagingen zorgen. Want elke opdracht vraagt weer iets anders van jou. Het is daarom fijn als de rest van je bedrijfsvoering ook flexibel is, en je uitgaven ook. Als jij aan hele hoge vaste lasten vast zit, kan dit wel eens drukkend worden in periodes dat je wat minder inkomsten hebt. Probeer dus zoveel mogelijk te huren: denk aan je bedrijfsruimte maar ook bijvoorbeeld je auto. Heb jij al eens naar de optie Shortlease zzp gekeken? Misschien is dit wel ideaal voor jou.

Planning

De vrijheid om zelf te bepalen waar aan en op welke manier jij je tijd besteed is voor veel mensen ene van dé redenen om zzp’er te worden. Maar naast deze heerlijke vrijheid die dit biedt is dit ook meteen een van de grootste struikelblokken. Want jij bent zelf verantwoordelijk voor je planning en acquisitie. Jij bent degene die manager, uitvoerder, hr en sales in een is. En dat is me nogal wat. Zorg dat je daarom al tot een paar maanden voorruit kijkt en rekening houdt in je planning met de tijdsduur van projecten. Want wat doe je anders als je grote project afloopt, maar je nog geen nieuw project hebt om aan te beginnen? Creëer zekerheid voor jezelf en plan voorruit.

Contacten

Als zzp’er heb je geen directe collega’s, maar dat betekent niet dat je het allemaal helemaal alleen hoeft te doen. Ga netwerken en bouw een kring van professionals om jezelf heen waar jij in tijden van nood op terug kan vallen. En een dergelijk netwerk is niet alleen in tijden van nood fijn, juist ook in tijden dat alles je voor de wind gaat is het lekker om even te kunnen sparren met gelijkgestemden. Feedback en advies in ontzettend waardevol dus zorg dat jij mensen vindt waarbij je hiervoor terecht kan.