Rente.nl
Financieel

Wat is rente en welke vormen bestaan er?

Rente: we hebben er allemaal wel eens van gehoord. Maar wat is het eigenlijk? En waar moet je op letten bij rente? Is het iets dat jij misschien al lang betaalt? Lees bij Rente.nl alles over rente en hoe je rente moet vergelijken.

Wat is rente?

Rente.nl

Rente is de vergoeding die wordt betaald voor het uitlenen van geld. De persoon of het bedrijf die geld uitleent, krijgt dit geld uiteindelijk weer terug. Bovenop het geleende bedrag krijgen ze ook rente, een soort vergoeding voor het uitlenen. Als je geld leent van een bedrijf, dan betaal je altijd rente. Als jij echter je spaargeld aan een bank geeft, dan krijg je juist rente. De rente is altijd bedoeld voor de persoon die zijn of haar geld weggeeft of uitleent. 

Hoe hoog mag een rente zijn?

Er is niet een bepaald bedrag dat gezien wordt als het perfecte rentepercentage. Sommige percentages zijn hoog, anderen laag. Vaak hangt dit samen met het bedrijf dat de lening verstrekt. Algemeen bekend is dat webwinkels vaak de mogelijkheid bieden om op afbetaling je rekening te voldoen. Dit is in principe ook gewoon een vorm van lenen. Bij deze overeenkomsten is het rentepercentage vaak erg hoog.

Rente.nl

Leen je echter van de overheid, dan heb je nauwelijks te maken met rente. Denk bijvoorbeeld aan leningen voor studies. De rente daarop is altijd laag. Maar ook lenen bij een bank kan relatief voordelig, afhankelijk van het soort lening en de looptijd.