Geen categorie

Welk hoortoestel past bij jou?

Merk jij dat je gehoor slechter wordt? Dat je bepaalde geluiden of gesprekken niet zo makkelijk meer kunt horen als eerder? Heb je het idee dat je het volume van je apparaten steeds een beetje harder zet, om zo toch nog televisie te kunnen kijken of te kunnen bellen? Misschien is het dan eens tijd om een hoortoestel aan te schaffen. Deze apparaten kunnen je leven namelijk weer een stukje mooier maken. Lees deze blog en ervaar meer over de verschillende soorten hoortoestellen die er op de markt te verkrijgen zijn en waar je op kunt letten bij een hoortoestel kopen.

Onzichtbaar toestel

Het klassieke hoortoestel is het toestel dat achter je hoor ligt, en waarbij het geluid via een slangentje in je oor terecht komt. Maar er zijn tegenwoordig ook hoortoestellen op de markt die zo klein zijn, dat ze deels of volledig in je gehoorgang geplaatst worden. Deze gehoortoestellen zijn daarmee zo goed als onzichtbaar, en zo ziet niemand dat jij een gehoortoestel draagt. Dergelijke apparaten zijn ook handig als je bijvoorbeeld een contactsport doet, en ander bang bent dat je gehoorapparaat beschadigt of je deze kwijtraakt. Deze toestellen, die dus helemaal in je oor liggen, zijn zo klein dat er geen ruimte is voor volumeknoppen of programmaschakelaars. Deze apparaten bedien je vaak via een app op je telefoon.

Aansluiten op je telefoon

Sommige hoortoestellen zijn aan te sluiten op je mobiele telefoon. Dit geldt niet voor alle toestellen, maar sommige merken of series van toestellen bieden deze mogelijkheid wel aan. Bij dergelijke toestellen kun je geluid van je telefoon zo direct naar je gehoortoestel streamen. En dat is handig als je bijvoorbeeld erg van muziekluisteren houdt. Of als je veel belt, met bijvoorbeeld je familie of vrienden. Dit komt ook handig van pas in een professionele setting, zo kan jij je werk goed blijven uitvoeren ook als je merkt dat je gehoor minder wordt.

In welke situatie?

Elk hoortoestel heeft zo zijn eigen specificaties, en het is aan jou om te bepalen wat je belangrijk vindt aan een toestel. Zo bestaan er bijvoorbeeld ook hoortoestellen die geluid om de omgeving kunnen dempen. Dat is bijvoorbeeld handig als jij vaak in ruimtes bent met veel mensen. Denk aan je werkomgeving, of als je vaak naar musea of een verenigingshuis gaat. Er zijn ook hoortoestellen die in meer of mindere mate waterbestending zijn, handig als jij vaak fietst en dan nog wel eens natregent. Het is aan jou om te bedenken in welke situaties je je hoortoestel zult gebruiken, en welke eisen daarmee aan je toestel stelt. Ga hiervoor eens in gesprek met een professionele audicien en ontdek wat er allemaal mogelijk is.